Szkolenie z zakresu obsługi klienta i technik sprzedaży dla Restauracji „Wyszkowianka”

W dniach drugi i trzeci kwietnia przeprowadziliśmy szkolenie z zakresu obsługi klienta i technik sprzedaży dla firmy SPOŁEM.  Nietypowo jak na nasze spotkania, nie chodziło tu o klienta sklepu, czy przedsiębiorstwa produkcyjnego, ale o … klientów restauracji. Uczestnikami naszego szkolenia byli kelnerzy zatrudnieni w jednej z restauracji należącej do SPOŁEM, „Wyszkowianka” w Wyszkowie.

SPOŁEM to przede wszystkim znana od lat marka sieci sklepów spożywczych, jednak niewiele osób wie, że firma to posiada również  bary mleczne, restauracje, piekarnie i ośrodki wypoczynkowe.

Cele szkolenia

Celem szkolenia było podniesienie kompetencji obsługi klienta oraz zapoznanie ze skutecznymi technikami sprzedaży do zastosowania w pracy kelnera.

Przebieg szkolenia

Szkolenie odbyło się w miejscu pracy uczestników – w restauracji „Wyszkowianka”. Pozwalało to trenerowi na obserwowanie, jak kursanci radzą sobie z bieżącą obsługą i wprowadzaniu ewentualnej korekty.

Szkolenie podzieliliśmy na dwa dni pracy, z czego w pierwszym dniu skupiliśmy się na podnoszeniu jakości bezpośredniej obsługi klienta – szkolenie dla kelnerów, a w drugim na zapoznaniu z technikami sprzedaży do zastosowania w promocji restauracji. Całość była silnie nastawiona na aspekt praktyczny.

Zanim przystąpiliśmy do przekazania wiedzy i ćwiczeń, zebraliśmy szczegółowe informacje na temat samej restauracji, jak i jej pracowników – uczestników szkolenia. Przeprowadziliśmy wywiad z osobą pełniącą funkcję kierownika restauracji i szefa kuchni (badanie potrzeb w odniesieniu do szkolenia), ankietę – badanie kompetencji pracowników na zajmowanych stanowiskach, obserwację typowego dnia pracy oraz ćwiczenia pozwalające trenerowi zorientować się, jakimi predyspozycjami dysponują poszczególne osoby zgłoszone na szkolenie.

Ostatecznie na podstawie zebranych informacji nasz trener był w stanie lepiej dopasować zadania do możliwości uczestników.

METODY ZASTOSOWANE W TRAKCIE SZKOLENIA:

  • ćwiczenia w parach i samodzielne,
  • odgrywanie scenek rodzajowych,
  • wspólne wypracowanie rozwiązań przyczyniających się do zwiększenia efektywności pracy, poprawy satysfakcji z pracy oraz wzrostu sprzedaży,
  • omówienie proponowanych rozwiązań między trenerem a pracownikami restauracji,

W przerwach pomiędzy kolejnymi zadaniami uczestnicy oglądali krótkie filmy typu „case study”, obrazujące trudności, z jakimi borykają się kelnerzy oraz pracownicy kuchni w trakcie typowego dnia pracy.

Dodatkowo przeprowadziliśmy trenerską grę szkoleniową „OBCY”, w celu zgromadzenia informacji o pracownikach dla kadry zarządzającej. Sprawdziliśmy w ten sposób m.in. naturalne kompetencje sprzedażowe i umiejętności współpracy w grupie pod presją czasu poszczególnych uczestników.

 

Efekty szkolenia

Szkolenie z zakresu obsługi klienta i technik sprzedaży przyczyni się do poprawy jakości obsługi gości restauracji. A także wzmocni kompetencje pracowników w obszarze sprzedaży sugerowanej. Pracownicy m.in. poznali sposoby wyliczania marży i uświadomili sobie, które dnia w Menu warto polecać, gdyż są wysokomarżowe. A także nauczyli się czytać Menu w sposób, który zapewnia wzrost dochodów dla firmy w ramach sprzedaży sugerowanej.

 

Trenerzy „Warto Szkolić”

 

Zainteresowała Cię tematyka szkoleń z zakresu obsługi klienta? Zobacz inne nasze realizacje:

ABC obsługi klienta i technik sprzedaży – cykl trzech szkoleń dla firmy Pasieka Sp. z o.o.

Szkolimy lidera branży tekstylnej. Sprzedaż, obsługa klienta i negocjacje

„ Profesjonalna Obsługa Klienta” – szkolenie dla sieci sklepów Społem w Ełku

Szkolenie dla firmy Blick Punkt. „Profesjonalna obsługa klienta (w tym trudnego) i techniki sprzedaży”

 

Zapraszamy także do lektury artykułów z naszej bazy wiedzy:

Jak poprawnie obsłużyć klienta, rozłożyć towar i uniknąć strat w sklepie?

Aktywna sprzedaż, czyli jak przekonać klienta do zakupu

Bezpośrednia obsługa klienta – na co warto zwrócić uwagę

 

Przeczytaj również:

Ostatnie realizacje, Wiedza i rozwój

Trudne zadania menadżerskie w firmie produkcyjnej – relacja ze szkolenia

Trudne zadania menadżerskie w firmie produkcyjnej – relacja ze szkolenia Trudne zadania menadżerskie w firmie produkcyjnej mogą obejmować wiele różnych dziedzin i wymagań. Menadżerowi są osobami, które odpowiadają za pracowników, ich rozwój, budowanie między nimi pozytywnych relacji, ale także za kontrolę ich pracy. Praca z wieloma osobami nie jest łatwa, zwłaszcza, że każdy z pracowników posiada inny charakter i osobowość. Dlatego w sytuacjach trudnych takich jak np.…
dowiedz się więcej
Ostatnie realizacje, Wiedza i rozwój

Skuteczny kierownik w firmie produkcyjnej – relacja ze szkolenia

Skuteczny kierownik w firmie produkcyjnej – relacja ze szkolenia Skuteczny kierownik w firmie produkcyjnej to osoba, która daje przedsiębiorstwu gwarancję jakości, czasu i zysku. To niezwykle odpowiedzialne stanowisko, które jest kluczowe w każdym przedsiębiorstwie produkcyjnym, bez względu na jej branże. Ponieważ każda firma chce mieć taką osobę w swoim zespole, z naszych usług skorzystała jedna z gnieźnieńskich firm produkcyjnych, która przeszkoliła wszystkich…
dowiedz się więcej
Ostatnie realizacje, Wiedza i rozwój

Sprzedaż internetowa w firmie ogrodniczej – relacja ze szkolenia

Sprzedaż internetowa w firmie ogrodniczej – relacja ze szkolenia Sprzedaż internetowa w firmie ogrodniczej, czyli inaczej e-commerce. To nic innego jak sprzedawanie i kupowanie towarów oraz usług w Internecie. Rozwijające się nieustannie możliwości Internetu, pozwoliły na rozszerzenie sprzedaży tradycyjnej – czyli stacjonarnej, do sprzedaży online. W dzisiejszych czasach, gdy ludzie nie mają czasu na to, by w tygodniu pójść do sklepu i zrobić potrzebne zakupy, e-commerce jest dla nich…
dowiedz się więcej